Brněnské výlety: vánoční edice

 Díl první betlémy


Miluju Vánoce a předvánoční dobu, jenomže vidět po sto padesáté vánoční trhy je už trochu nůďo a do nákupáku by ste mě dostali leda heverem (nákupák je z nějakého důvodu pro stoustu lidí synonyme vánoční nálady). Mikrodobrodružství volá. Takže letos tu bude menší seriál výletů s jedním až čtyřmi tipy co se dají zvládnout i po zkoušce, o víkendu, nebo hop šup a byli testovány na několika lidech z nichž několik nemělo rádo Vánoce. A podívat se na betlémy je u nás skor vánoční tradice.


První díl bude trochu duchovnější betlémy a zajímavé kostely, takže trochu zklidnění v předvánoční době (haha klasický reklamní slogan), nebo se člověk prostě projde podívá jak mají krásný betlém když tak se tam schová před mokrýma banditama, poslechnete si sbor, podívá se na nazbobené stromky a když tak si sedne když už ho bolí nohy z chození po měste.

Střed města
Kostel sv. Jakuba jeden z nejzajímavějších kostelů v Brně a kostnice.
Minoritský kostel za mě asi nejkrásnější kostel s výzdobou a přes advent je tady i hodně plno.
Některé kostely jsou přes rok zavřené a jsou otevřené právě jenom přes advent na různé události tak se vyplatí kouknout na internet, protože takle se já před pár lety dostala do Kostela sv. Josefa, který se ž mnohe let opravuje a bum byl tak vánoční koncert. Teď je kostel otevřený jenom na bohoslužby, což jenom na kouknutí není špatné.

Výstava betlémů Letohráde Mitrovských - tohle je teda spíš pro děti, ale zase dlouhá otevírací doba 

Mimo Brno 
Vranovský Betlém je pohyblivý ještě vám vyhrává koledy.
Adamov a Bílovice jsou taky na Vánoce fakt krásný, ale musíte si vyhlídnout kdy se tam něco děje jinak přijedete k zavřenému.



1 komentář:

  1. Tak to je super nápad na články, těším se na další ... Na výstavu betlémů bych se chtěla podívat docela dost, možná si tam zajdu i sama. No jo střed města je o adventu boží, a Bílovice? Ty jsou boží vždy :D

    OdpovědětVymazat