Zahradní okénko: Základy zahradničení

Jelikož už se pomalu blíží doba, kdy začneme rýpat v zemi, je načase začít znova se zahradním okénkem. Dnes zjistíme že vyjít z domu je někdy dost problematické. Rostlinám v zahradě, nebo na balkoně, nemůžeme přitopit ani dodat umělé světlo. Jestli minulé články, byly hodně inspirované tím že mám ráda estetiku dnes se dáme do vod managementu - plánování, organizování, kontrolování.


Plánování
Podnebí sucho a melouny


Na začátek je nutné zmínit, že něco čemu nikdy neporučíme je vodě a dešti. Je nutné si přiznat zda můžeme pěstovat, něco co vyžaduje hodně vody, když žijeme ve vyprahlé př. jižní moravě. Jenom si všiměte kolik reportáží je v létě o tom jak v suchém místě nevypěstovali melouny. (Posedlost pěstováním melounů stále nechápu, i když je tady pěstuje kde kdo. Pokud je pěstujte a daří se vám tak vám fandím.) Stejně je to i v případě že je u vás zima.
Co vlastně chci pěstovat?
Výběr rostlin, když už jsme si teda ujasnili že se hodí do klimatických podmínek ve kterých žiji, je pak už dost na tom co vlastně chcete. Na začátek je důležité si říct zda to vlastně chci, nebo to pěstuju protože to tady pěstují na okolí všichni. Jsem spíš na zeleninu/ovoce/bylinky nebo kytky a keříky. Chci mix obojího. Já už jsem se setkala s lidmi co mi dala hrozně rajčat a bylinek, protže zjistili že je vlastně nechou, nejí....
Kolik mám času a kolik ho chci strávit rýpáním v zemi
Když už se pro něco nadchnu tak je důležité si uvědomit, že každá rostlina vyžaduje péči, plevelení a zálivku. Takže když někam pojedu bude je někdo muset zalívat. Přiznat si na začátku chci něco co vyplevelím zaliju a adios je hodně důležitý. Vyšší cíle znamenají i zimní zahradu s nemrznoucími rostilnami - polníček, kadeřávek....
Kolik prostoru mám
Na začáte je nutné si uvědomit že rostliny protřebují prostor. Ač se nám trendy snaží vnutit představu pidi zahrad tak takové okurky se vám rozrostou ať chcete nebo ne.U balkonu můžete mít celý zadělaný a mít mini džungly.
Trendy
Věděli jste že třeba dýně se u nás pěstovaly už za první republiky a nahrazovali ananas v kompotech, potom se zase vrátily a dnes zase zažívají comeback. Tak je jenom pro zajímavost že i tady jsou trendy. Jo a kdyby vás někdo poučoval jak jsou dýně novota tak ho můžete usadit.

Organizování
Brzy je fajn začít předpěstovávat rostliny doma. O tom bude celý článek příště.
Čas příprav
To že sázíme do vyplevelené a prohnojené půdy píšu tak projistotu. Spíš se nestresovat tím že na semenech je napsáno sázíme v dubnu a v dubnu je sníh. Řídíme se nejen tím kdy se to sází, ale i tím zda nebude mrznot.
Problémy s půdou
 Článek o substrátu do květináčů pude příště. Ovšem smutné je že teď na jaře můžeme jenom plevelit a hnojit. Pokud máte kyselou půdu ( díky kyselé deště tady ve městě je to dost vidět.) tak vápníme jednou za 3-4 roky, ale na podzim.
Rukavice ano ne
Za mně ano. Ono fakt nikdy nevíte co vám vítr kam zanesl a jeslti to není jedovatý a nebudete hvězdou večrních zpráv. Celkově "ochrané prostředky" jsou fajn, jako dlouhé nohavice a rukávi, opalovák.

Pokračování příště.....

Žádné komentáře:

Okomentovat